Pyöriikö sinun päässäsi aamusta iltaan pieniä post-it-lappuja.
Muista sitä, tee tämä…
”Milloin pitää varata seuraava neuvola? Käsisaippua on loppu. Milloin viimeksi puhdistin pyykkikoneen? Lupasin maksaa sen velan takaisin tällä viikolla. Sähköpostin salasana pitää vaihtaa turvallisempaan. Paljonko reseptilääkettä oli vielä jäljellä? On pakko ostaa tytölle mekko loppukuun juhliin.”
Naistenlehdet ehdottavat ratkaisuksi: yksinkertaista elämääsi.
Vaikka kuinka yksinkertaistaisit, aika paljon muistettavaa jää silti. Ja se kaikki surisee äidin päässä aamusta iltaan. Koska jos et ajattele niitä asioita, paletti hajoaa käsiin, ja lapsi lähtee kaverin synttäreille ilman lahjaa.
Mutta muistamisellakin on kova hinta.
Kun yrittät muistaa kaiken, mielesi uhkaa ylikuormittua. Pidät ehkä langoista kiinni niin lujaa, ettet pysty enää keskittymään siihen, mitä olet tekemässä. Kuulostaako tutulta?
Onko äidin pakko elää näin? Olisiko joku muu ratkaisu?
Mitä jos voisit poistaa nuo kaikki tehtävät pois ja vaihtaa ne selkeään, tyhjään, rauhalliseen mieleen?
Etkä silti unohda mitään, vaan pidät kaikki langat yhä käsissäsi.
Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?
Mihin sitten poistaisit muistettavat asiat?
Paperille!
”Onhan minulla tehtävälistoja ja kalenteri”, saatat vastata.
Jos sinulla on jo tapana kirjoittaa tärkeät asiat muistiin, se auttaa paljon.
Mutta jos sinun pitää kuitenkin muistaa osa asioista päässäsi, muistilistajärjestelmässäsi on aukkoja.
Tämä artikkeli kertoo siitä, miten tukit ne aukot ikuisiksi ajoiksi.
Pääset tekemään oman supermuistikirjan, joka sisältää kaiken, mitä sinun pitää tietää ja muistaa. Se päivittyy ja tyhjentyy pienellä vaivalla ja kaikessa rauhassa.
Käytä päätäsi ajattelemiseen, älä varastona ärsyttäville ja stressaaville ajatuksille.
Supermuistikirjasi muistaa puolestasi.
Se onkin supermuistikirjan kultaisin sääntö:
Kirjoita kaikki ylös!
Älä yritä muistaa mitään, vaan anna paperin muistaa, ja keskity sinä muihin asioihin.
Olen koonnut tähän pieneen oppaaseen olennaisen, mitä sinun tarvitsee tietää. Supermuistikirja on yhdistelmä Bullet journal ja Getting things done -järjestelmiä. Samalla opit alkeet niistäkin. Molemmat järjestelmät ovat kauniita ja hyvin suosittuja. Syystä.
Ota käyttöön ne ideoistani, jotka toimivat sinulle. Jokainen uusi hyvä idea on plussaa.
Olen kehitellyt supermuistikirjaani ja opetellut erilaisia järjestelmiä vuosikausia. Oma kirjani on korvaamaton ja se toimii. Olen lähipiirissäni se, joka muistuttelee muita. Tiedän mistä puhun.
Lue toki oppaani ja tee sinäkin omannäköisesi supermuistikirja! Tarvitset pari tuntia rauhallista aikaa ja yhden tyhjän kirjan.
Oppaan osiot:
- Miten järjestän ja asettelen supermuistikirjani? (Bullet journal)
- Mitä kirjoitan sinne? (Getting things done)
Aloitetaan!
-
Miten järjestän ja asettelen supermuistikirjani? Lyhyt aloitusopas Bullet journaliin
Yksinkertaisin supermuistikirja olisi tyhjä kirja, johon kirjoittaisit ”Muista nämä” ja keräisit pitkän listan tehtäviä.
Sellaisestakin kirjasta olisi paljon apua.
Bullet journal eli bujo vie muistikirjan idean pidemmälle. Muutamalla yksinkertaisella mutta nerokkaalla kikalla muistikirja pysyy helposti järjestyksessä ja ajan tasalla.
Bujo on erään miehen kehittelemä pikaisen nopea ja muovailuvahan joustava muistikirjajärjestelmä. Se on ollut kovasti muodissa viime vuosina maailmalla. En ole kuullut kenestäkään, joka olisi vaihtanut bujosta pois.
Jos haluat, voit vilkaista yleiskatsauksen Bullet journaliin oheisesta videosta. Selitän kuitenkin kaiken tarpeellisen myös tämän sivun oppaassa.
Bujon voi rakentaa ihan mihin tahansa tyhjään muistikirjaan.
Bujon pitäminen on helppoa ja nopeaa. Kun olet opetellut pari perusperiaatetta, loppu ei vaadi enempää aikaa kuin mitä tavallisella äidillä on.
Tässä bujon tärkeimmät ja helmimmät ideat.
Idea 1: Tee ensimmäiselle sivulle hakemisto
Bujon ensimmäinen sivu on hakemisto. Kun täytät muistikirjaasi eteenpäin, palaat aina hakemistosivulle kirjoittamaan kunkin aukeaman otsikon ja sivunumeron.
Näin löydät nopeasti kaiken, eikä sinun tarvitse selailla muistikirjaa läpi löytääksesi tietyn sivun. Yksinkertaista ja nerokasta!
Jotta hakemisto toimisi, kannattaa muistaa pari asiaa.
Ensinnäkin, sinun täytyy tietenkin numeroida kirjan sivut (jos muistikirjassasi ei ole sivunumeroita valmiina). Itse olen oikaissut siten, että numeroin aukeamat.
Toiseksi, jokainen aukeama tarvitsee selkeän otsikon, jotta sisällysluettelosta saa selvän. Hyvän otsikon miettimiseen kannattaa käyttää hetki.
Hyvä otsikko olisi esimerkiksi:
- äidin pannukakkuresepti
- reittiohjeet Linnanmäelle
- ostoslista kirjakauppaan
- leffoja jotka pitää nähdä
Idea 2: Tee joka viikolle tai kuukaudelle oma tehtävälista
Voisit tehdä muistikirjaan tavallisen ”tehtävälistan” ja sitten viivailla tehtäviä yli ja lisäillä uusia tehtäviä sitä mukaa, kun tarvitset. Tällaisessa tehtävälistassa on kuitenkin yksi ongelma: jotkin tehtävät jäävät roikkumaan listalle viikosta ja kuukaudesta toiseen, vaikka olet jo menettänyt mielenkiintosi niihin.
Bujo on ratkaissut tämän ongelman siten, että tehtävälista tehdään aina uudelleen.
Kun vaikkapa helmikuu alkaa, käyt läpi tammikuun listan. Siirrät helmikuulle ne tekemättömät tehtävät, jotka ovat sen arvoisia.
Moni tammikuun tehtävä on nimittäin menettänyt hohtonsa. Et saisi sitä tehtyä kuitenkaan. Turhat tehtävät saavatkin hautautua menneisyyden pölyyn. Jos homma ei ole hauska eikä tärkeä, antaa olla.
Kun teet säännöllisesti tuoreen ja ajankohtaisen tehtävälistan, siellä ovat vain ne tehtävät, joka oikeasti aiot tehdä.
Itse teen uuden tehtävälistan joka viikko ja harkitsen uudelleen, mitkä edellisen viikon tekemättömät työt ansaitsevat siirtyä eteenpäin.
Idea 3: Merkitse tehtävät palloilla
Miksi muistikirja on nimeltään ”bullet journal” eli ”pallurapäiväkirja”? Siksi, että bujossa perinteisten ranskalaisten viivojen sijaan jokaisen tehtävän eteen tulee pallo.
Myöhemmin pallo viivataan ja ruksitaan sen merkiksi, onko tehtävä tehty, hylätty tai kenties siirretty myöhemmäksi. Pikku merkillä voi myös kertoa, että tehtävä on kiireellinen. Muitakin merkkejä voi käyttää. Tässä on bujon virallinen koodisto:
• tehtävä
x tehtävä hoidettu
> tehtävä siirretty seuraavan viikon / kuukauden listaan
< tehtävä on siirretty tulevaisuuslokiin kirjan alkuun
– muistiinpano, pikkutieto jonka haluan muistaa
Jos palluran edessä on tähti *, tee se ensimmäiseksi
Jos palluran edessä on silmä, tutki asiaa paremmalla ajalla ennen kuin päätät mitä tehdä.
Voit käyttää näitä merkintöjä tai yhtä hyvin kehitellä oman versiosi. Suosittelen, että teet koodeille oman sivun vaikka heti sisällysluettelon perään, kunnes osaat ne kunnolla ulkoa.
Idea 4: Voit käyttää bujoa myös kalenterina
Puhdasoppinen bujo on myös kalenteri. Kalenterina bujo toimii erittäin hyvin.
Voi kuitenkin olla, että olet kiintynyt omaan kalenteriisi, etkä halua luopua siitä. Sekin on OK. Bujosta on sinulle paljon apua myös silloin, jos käytät sen rinnalla tavallista almanakkaa.
Paras bujo-kalenterin anti on se, että siinä kalenteri ja tehtävälista ovat koko ajan rinnakkain. Jokaisella viikolla on oma näkymänsä. Vasemmalla on viikon kalenteri, ja oikealla viikon tehtävät. Näin näet aina yhdellä silmäyksellä sekä viikon menot että sen, mitä pitää saada aikaiseksi.
Harvoissa tavallisissa almanakoissa on kunnolla tilaa viikon tehtäville ja muistiinpanoille. Jotkut kuitenkin liimaavat almanakkaan joka viikolle post-it-lapun tehtävälistaksi. Niinkin voi tehdä.
Supermuistikirjan lisäksi et siis välttämättä tarvitse mitään muuta kalenteria tai muistikirjaa elämäsi pyörittämiseen. Itse olen nauttinut erityisesti siitä, että kaikki tarpeellinen on samassa paikassa. Mutta valinta on sinun.
Jos haluat käyttää bujoa kalenterina, se käy näin:
Aloita vuosikalenterilla, jota kutsutaan Tulevaisuuslokiksi. Tee omat laatikot joka kuukaudelle vuodeksi eteenpäin. Näihin laatikoihin kirjoitat sellaiset menot ja muistiinpanot, jotka ovat ajankohtaisia vasta pitkän ajan kuluttua. Näin muistat lisätä tulevaisuuden menot varsinaiseen kalenteriin sitten, kun luot sivuja sinne asti.
Kun tulevaisuusloki on tehty, sinulla on valinnan paikka:
Kuukausi, viikko vai päiväkalenteri?
Koska bujokalenteri tehdään itse, voit valita täysin, millaisen kalenterin teet. Voit tehdä bujoosi joko kuukausi-, viikko- tai päiväkalenterin (tai kaikki näistä). Tiedät itse, kuinka paljon menoja sinulla on.
Jos aikataulutat elämääsi vain vähän, sinulle voi riittää pelkkä kuukausinäkymä, jossa vasemmalle on numeroitu kuukauden päivät ja oikealla sen kuukauden tehtävät.
Jos taas aikataulutat jokaisen päiväsi, saatat tarvita kuukausikalenterin lisäksi oman sivun myös jokaiselle päivälle.
Itse en käytä kuukausikalenteria lainkaan vaan pelkkää viikkokalenteria. Vasemmalla on kunkin viikon kalenteri ja oikealla sen viikon tehtävät.
Tee kalenterisivuja eteenpäin sen verran kuin haluat. Bujokalenteria ei tarvitse tehdä kerralla vuodeksi eteenpäin, koska hamaan tulevaisuuteen kuuluvat tehtävät voi tallentaa tulevaisuuslokiin. Voit lisäillä uusia kuukausia, päiviä tai viikkoja sitä mukaa kuin tarvitset niitä tai sitten tehdä koko syksyn kerralla.
Kun aloitat uuden kuukauden, katsot tietenkin ensimmäiseksi tulevaisuuslokista, mitä menoja sille kuulle on jo tiedossa.
Lisätietoja bujosta, jos haluat perehtyä tarkemmin:
Kiva tekniikkaopas Bulletjournal.comissa (englanniksi)
Hesarin artikkeli
2. Mitä kirjoitan supermuistikirjaani? (Getting things done)
Tätä opasta lukiessasi mieleesi on varmasti tullut ideoita, mistä aiheista voisit tehdä aukeamia supermuistikirjaasi.
Tee siis ihmeessä supermuistikirjaan nyt yksi aukeama nimeltä ”aukeamaideoita” ja kerää ideat sinne!
Supermuistikirjaan voi laittaa mitä tahansa! Jos sinun pitää tietää tai muistaa se, se kuuluu supermuistikirjaan.
Kuulemasi hauska sitaatti. Mielenkiintoinen vinkki naistenlehdestä. Hyvä joululahjaidea äidille. Pohdintaa, mikä voisi olla uusi kiva liikuntaharrastus. Lähiseudun päiväkodit ja niiden plussat ja miinukset. Netistä löytämäsi lista kivoista lautapeleistä.
Lyhyesti sanottuna: Aina kun istut alas miettimään tai selvittämään jotakin asiaa, kerää hedelmät muistikirjaan. Aina kun kuulet tai muistat jotakin tärkeää tai mielenkiintoista, kirjoita se ylös. Aivan heti!
Näin sinun ei tarvitse seuraavalla kerralla taas alkaa kaivaa reittiohjeita uudelleen tai miettiä nollasta, mitä taas pitää ottaa huomioon kun järjestää tyttären syntymäpäivät, tai miten TV-kanavat viritettiin. Kaikki arvokas tieto on tallessa.
Miten sitten kirjoitat ideat muistiin oikein?
- Jos olet kiireessä ➜ kirjoita tiedonmurunen tämän viikon listaan palluraksi tai viivaksi. Myöhemmin voit sitten miettiä, mihin se tarkalleen kuuluu.
Kun sinulla on aikaa purkaa pikamuistiinpanoja, mieti näitä kysymyksiä:
- Pitääkö tämä asia muistaa joskus myöhemmin? ➜ Laita se oikealle kalenteriaukeamalle tai tulevaisuuslokiin.
- Vai pitääkö tämä homma hoitaa heti kun mahdollista? ➜ Se kuuluu tietenkin tälle viikolle.
- Haluanko vain tallentaa tämän idean? ➜ Sijoita se sopivaan aukeamaan tai luo uusi sopiva aukeama.
- Vanheneeko tämä muistiinpano viiden minuutin päästä?➜ Tiheästi vaihtuvat muistiinpanot kuten kauppaostolistat on helpointa lätkäistä vaikka posti-it-lapulle. Voit silti tehdä muistikirjaan oman sivun, johon sitten laitat aina uuden tarralapun:
Tässä aukeamia, joista sinulle, tavallinen äiti, olisi luultavasti iloa ja hyötyä.
Tee ihmeessä tärkeimmät aukeamat nyt heti, ja lisää sitten uusia sitä mukaa kun tarvitset niitä.
- Perusostoslista. Tarkistuslista, jonka käyt läpi aina kaupassa.
- Perheenjäsenten ja ystävien postikorttiosoitteet
- Omat ja puolison tilinumerot
- Salasanasi eri palveluihin (tai pelkkä muistisääntö, koska se on turvallisempi)
- Kuukauden palkat ja tuet, summat ja maksupäivät
- Tilaamasi paketit, tilauspäivät ja ruksit, jos ne ovat tulleet
- Peruslista, mitä pitää muistaa pakata, kun lähdet viikonloppureissuun
- Shoppailulista: asioita, joita pitää ostaa joskus
- Kiinnostavia kirjoja, jotka haluat lukea
- Lasten hauskoja sanomisia
- Lahjaideoita perheelle ja ystäville (kun sellainen putkahtaa mieleen)
- Lähikaupan, kirjaston, apteekin ym. aukioloajat (kesällä ja talvella)
- Ohjeet, puhelinnumerot ja osoitteet päivystävään terveyskeskukseen, sairaalaan ja eläinlääkärille, miten toimia jos tulee akuutti hätä
- Valtakirja hoitaa puolison asiat postissa, kirjastossa ym.
- Reittiohjeita ja osoitteita, joita tarvitset silloin tällöin
Tiedät itse, mikä on omassa elämässäsi tärkeää. Mitä tiedonmuruja olet käynyt googlettamassa kymmeniä kertoja?
Onneksi olkoon, sinulla on nyt toimiva supermuistikirja. Kun vain kirjoittelet ideat ja tehtävät aina muistiin, voit olla rauhallisin mielin. Elämäsi on tallessa.
Pidä supermuistikirja aina mukanasi.
Ja muista: kun sitten teet tehtävälistan tehtäviä, keskity yhteen asiaan kerrallaan. Supermuistikirja on sitä varten, että voit keskittyä siihen yhteen asiaan rauhallisin mielin, koska tiedät että tulet muistamaan kaiken muunkin.
Hei, hieno sivusto sinulla 🙂 olen jo saanut sitä silmäillessä paljon uusia ajatuksia. Itse olen pitänyt muistikirjaa jo vuosia mutta ei ole ollut läheskään näin toimiva – kaikki sikin sokin ja oikeaa listaa ei löydä mistään. Kunka tyhmäksi sitä itsensä tunteekaan kun ei itse ole keksinyt tehdä hakemistoa! 😉 Nyt kolmen pienen pojan äitinä aivokapasiteettia ei yksinkertaisesti riitä oikein minkään muistamiseen eli bullettia väsäämään….
TykkääTykkää
Kiitos viestistäsi. Nuo ohjeet ei tosiaan kuulosta kovin ihmeellisiltä, mutta tekee tosiaan eron siinä, että toimiiko se muistikirja vai ei. On helppo uskoa, että aivokapasiteetti menee sinulle juuri nyt muihin asioihin! Tosi mukava kuulla, että sivustostani on ollut sinulle iloa. Ja tsemppiä kodin härdelliin!
TykkääTykkää
Mahtavaa! Luulen et tää toimis mulla, joka olen jyutri saanut ADD tarkkaavaisuushäiriö- diagnoosin. Kiitos vinkeistä 😍 oon aiemmin listannut muistettavia asioita puhelimeen, mut unohdan katsoa niitä säännöllisesti. Tällainen muistikirja olis kätevämpi, ei unohdu sitten siihen ”kännykän maailmaan” kun pitäisi jotain yrittää muistaa kirjata ylös. Voih. Kyllä on välillä muistaminen vaikeaa 😕
Terv. 2 lapsen äiti
TykkääTykkää