Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Äiti ja ilmastonmuutos

Mitä tavallisen äidin tarvitsee tietää

Mitä tulee tapahtumaan minun lasteni elinaikana?

Mitä äidin pitää tietää ilmastonmuutoksesta. Näin valmistelet lapsesi siihen kun pelimme on pelattu.

Ilmastonmuutos tulee, ja ihmiskunnan peli on pelattu.

Tekeekö mieli jatkaa lukemista vai klikata toiselle sivulle?

Niin käy kaikille. Ilmastonmuutos on keskusteluntappaja. Kukaan ei halua puhua siitä eikä kukaan halua ajatella sitä. Ja vaikka siitä puhutaan paljon, sinäkään et ehkä tiedä siitä kovin paljon. Vai tiedätkö?

Tämä on lyhyt oppimäärä. Se mitä sinun tarvitsee tietää, jotta voit valmistella perheesi tulevaisuutta varten.

Tulevaisuus ei tule olemaan niin pitkä kuin toivoisimme.

Heräsin itse toden teolla monta vuotta sitten, kun näin ensimmäisen kerran The Big Ask -videon. Katso se. Se on elämäsi tärkein neljä minuuttia.

Näinä tuon videon katsomisen jälkeisinä vuosina olen opiskellut aiheesta lisää, pyöritellyt ahdistuneita kuvitelmia, opetellut syömään papuja (lihan sijaan) ja seurannut huolestuneena uudempia ennusteita.

Mitä enemmän asiasta lukee, sitä pelottavampi siitä tulee.

Kerron niin selkeästi kuin osaan. 

Ilmastonmuutos on äärimmäisen monimutkainen ilmiö, eikä sitä voi ennustaa kovin hyvin. On vain asiantuntijoiden arvioita. Erimielisyyksiä myös riittää. Lopputulosta ei tiedä kukaan. Alla oleva perustuu pätevimpiin lähteisiin, joita löysin.

 

Ilmastonmuutos ja sinä, tavallinen äiti

Nyt aivan heti ei tapahdu mitään. Voimme vain odottaa ja katsoa, saammeko pelastetuksi planeettamme.

Ilmastonmuutos. Pelastammeko planeettamme?

Ihmiskunnalla on todennäköisesti noin 10-20 vuotta aikaa estää katastrofi. Tänä aikana pitäisi saada päästöjä kovalla veitsellä leikattua, jotta kaamea ketjureaktio ei lähtisi käyntiin.

Hyvältä ei näytä.

On askelia oikeAAn suuntaan, toivonpilkahduksia, aurinkoenergiaa ja Pariisin ilmastosopimus.

Päättäjät ovat kuitenkin liian saamattomia ja haluttomia. Me tavalliset ihmiset taas olemme laiskoja ja mukavuudenhaluisia.

Realistista on olettaa, että ilmastonmuutos tulee etenemään.

Vuoden 2050 paikkeilla sinäkin alat nähdä ongelmat toden teolla muutenkin kuin uutisista.

Maailma ei nimittäin enää kestä. Se on kuin ihmiskeho 39 asteen kuumeessa: kaksi astetta lisää on sille liikaa.

Kuumat alueet muuttuvat aavikoiksi, joten ihmisen alkavat virrata asuinkelpoisemmille seuduille etenkin kehitysmaista. Tulvat ja hurrikaanit tuhoavat kaupunkeja. Jäätiköt sulavat, vedenpinta nousee ja merenrantakaupungit jäävät veden alle. Tartuntataudit alkavat levitä meillekin asti. Maailmantalous horjuu.

Aavikko ja ilmastomuutos

Ihmiset alkavat todennäköisesti sotia, kun ruoka ja elintila vähenee. Hullut aatteet saattavat saada jalansijaa.

Täällä Suomessa olemme toki aluksi sivussa myrskystä. Saamme myös hieman pinnallista hyötyä leudommasta ilmastostamme.

Vuosikymmenten kuluessa myös me alamme jäädä maailman kaaoksen jalkoihin.

Vuoden 2100 paikkeilla kaaos pahenee edelleen. Tästä eteenpäin on äärimmäisen vaikeaa ennustaa, miten ilmasto kehittyy ja miten ihmiskunta siihen reagoi. Tässä kuitenkin yksi pätevä ennuste:

Talous romahtaa lopullisesti, sademetsät ovat tuhoutuneet, ja alkaa todellinen taistelu ruoasta ja pohjavesistä.

Silloin lastemme elämästä saattaa tulla eloonjäämistaistelua katastrofimaailmassa.

Millaista elämä sitten käytännössä on, sitä ei tiedä kukaan. Siksi kannattaa valmistautua kaikkeen.

Tämä lopullinen katastrofi syntyy kaameasta ketjureaktiosta. Jossakin vuosisadan lopulla nimittäin lämpeneminen saavuttaa sen kriittisen pisteen, jonka jälkeen ilmasto alkaa lämmetä itsekseen, yhä nopeammin ja nopeammin. Kehä ruokkii itseään.

Ilmastonmuutos ja kaamea ketjureaktio.

Aiemmin koralliriutat ja sademetsät nielivät hiilidioksidia. Kun ne tuhoutuvat, hiilidioksidi vapautuu ilmakehään ja lämmittää ilmastoa yhä lisää, mikä taas tuhoaa lisää metsiä ja meriä. Kun napajäätiköt sulavat, nekin vapauttavat lisää kasvihuonekaasuja ja lämmittävät maapalloa lisää. Eläviä ekosysteemejä on yhä vähemmän.

Yhä useampi laji kuolee sukupuuttoon, lopulta mahdollisesti myös ihminen.

jos pahin käy, maapallo muuttuu lopulta yhtä elinkelvottomaksi kuin Venus.

Kun olemme kaikki kuolleet, maapallo jatkaa elämäänsä. Hyvässä lykyssä jotkut kasvit sopeutuvat elämään kuumalla planeetallamme. Ehkä uudet ekosysteemit rakentuvat miljoonien vuosien kuluessa.

Jälkeläisemme eivät näkemässä mitään tästä. Käy sama ilmiö kuin dinosaurusten aikaan. Jäämme fossiileiksi esihistoriaan.

On myös mahdollista, että näin pahasti ei käy. Tutkijat olisivat erehtyneet ennustuksissaan ja katastrofi onkin maltillisempi. Toivomme kaikki sitä, mutta älä laske sen varaan.

 

Mitä sanot tähän? Kommentteja ja vastauksia niihin

Ilmaston lämpeneminen

”Ilmastonmuutos on harhaa”

Kunpa olisikin. Jos kuulut niihin, jotka elävät mieluummin mutulla, tämä artikkeli ei ole sinua varten. Tietoni perustuu asiantuntijoiden kirjoihin ja artikkeleihin.

Luotan siihen, etteivät suomalaiset yliopistoprofessorit ole korruptoituneita tai propagandan vietävissä. Koska en ole luonnontieteilijä, en voi tutkia asiaa itse perin pohjin.

Tarkat arviot heittelevät ja ennustaminen on todella hankalaa. Useimmat tieteilijät ovat yhtä mieltä perusasioista: ilmastonmuutos on totta, ja siitä seuraa suuria ongelmia. Kuinka suuria, sitä ei voida varmasti tietää.

Tietenkin on mahdollista, että olemme erehtyneet tai jotakin tärkeää on jäänyt huomaamatta. Hätä olisikaan tämän näköinen. Todennäköisyys kuitenkin puhuu sen puolesta, että pahoja ongelmia on luvassa, mahdollisesti katastofaalisia. Tämä todennäköisyys pitää ottaa vakavasti.

 

”Kun tekniikka kehittyy, keksimme keinot estää ilmastonmuutoksen”

Kyllä, meillä on vielä hieman aikaa estää suurimmat katastrofit. Pitäisi ryhtyä rajuihin toimiin heti. Nykymeno ei viittaa siihen, että ihmiskunta toimisi ajoissa.

Aurinko- ja tuulivoimalat rakennetaan liian myöhään. Ihmiset eivät näillä näkymin halua luopua pihveistä ja shoppailusta.

Kun katastrofi on sitten käsillä ja ihmiskunta herää toimimaan, olemme jo ehtineet pumpata ilmakehään niin paljon kasvihuonepäästöjä, että on liian myöhäistä.

 

”Jos hätä on kerran näin hirvittävä, miksi kukaan ei tee mitään?”

On mielenkiintoista, että pystymme sulkemaan korvamme näiltä uutisilta. Siten meidät on rakennettu.

Kun uhka on näkymätön ja tulevaisuudessa, se ei pelota samalla tavalla kuin käsillä olevat kauheudet pelottaisivat. Luemme artikkelin ja jatkamme elämäämme kuten ennenkin. Etkö sinäkin luultavasti tee niin, kun klikkaat itsesi tältä sivulta pois?

 

”Itse ainakin olen vähentänyt lihansyöntiä ja lennän harvemmin”

Hienoa. Niin meidän kaikkien pitäisi. Tällainen näpertely ei kuitenkaan missään tapauksessa riitä.

Mikä sitten auttaisi? Meidän kaikkien pitäisi ehkä luopua kokonaan autoista, muuttaa pieniin asuntoihin, jotka toimivat tuulivoimalla, syödä pelkkiä kasviksia ja papuja sekä ostella tavaraa murto-osa siitä mitä nyt. Jos tämän kaiken tekisimme kaikki, saisimme päästöt tarpeeksi pieniksi.

Olisitko sinä valmis tähän muutokseen?

 

Miten minä äiti voin pelastaa perheeni?

Todennäköisesti ehdit joka tapauksessa kuolla ennen kuin kaikkein pahin alkaa.

Tässä pieni opas siihen, mitä itse aion tehdä.

Elä nyt.

Tämä turvallinen ja rauhallinen aika tulee luultavasti loppumaan. Nauti elämästä nyt, kun se on mahdollista.

Leiki lasten kanssa, rakasta puolisoasi, puuhaile asioita joista innostut, vietä punaviini-iltoja ystävien kanssa.

 

Hyväksy, että tulevaisuus on epävarma.

Älä ajattele mitään sellaista kuin: ”raadan nyt hulluna, niin sitten minulla on vanhuksena iso omaisuus”.

Kukaan ei tiedä, miten asiat ovat sitten kun olemme vanhuksia. Ilmastonmuutos sekoittaa koko pakan. Varaudu kohtuullisesti ja järkevästi, mutta elä elämäsi nyt.

 

Syö papuja, liiku pyörällä, älä shoppaile.

Tee oma osasi sen eteen, että tulevaisuus olisi valoisampi lapsillemme. Luovu autosta, älä lennä, asu pienessä kodissa, välttele lihaa ja juustoja, elä yksinkertaisesti, osta mahdollisimman vähän, pidä lapsiluku pienenä.

 

Rakenna tukiverkkoa.

Kun maailma menee kaaokseen, tulemme tarvitsemaan toisiamme. Ystävysty naapurien kanssa ja ole heille antelias. Ehkä hekin auttavat sinua tai lapsiasi, kun kotinne tuhoutuu tai ruoka loppuu ja olet raihnas vanhus.

 

Opetelkaa selvitymistaitoja.

Jos haluat kunnolla valmistautua epävarmaan tulevaan, opetelkaa koko perhe viljemään ruokaa ja keräämään vettä. Et voi luottaa siihen, että voitte jäädä turvaan kotiinne vesihanan, sähköverkon ja netin äärelle tai että nämä palvelut tulevat edes pelaamaan. On huono idea olla täysin riippuvainen tällaisista haavoittuvaisista järjestelmistä. Miten sinä selviäisit ilman sähköä?

 

Ole rohkea ja sitkeä, kun aika koittaa.

Onneksi saamme asua täällä syrjäisessä ja vauraassa maassa. Ongelmat heijastuvat tänne viipeellä. Jää aikaa valmistautua.

 

Toivo elää.

Nyt kerron muutaman ajatuksen kristittynä. Jos uskonasiat eivät elä sinulle, haluat ehkä hypätä tämän kappaleen yli. Uskon näin: Jumala rakastaa maailmaansa, ja voisi tietenkin muuttaa kaiken yhdellä hipaisulla. Hänellä on syynsä siihen, miksi hän antaa tämän kaiken tapahtua. Voi olla, että tämä oli ihmiskunnan aika loppua. Me kaikki kuolisimme joka tapauksessa, nyt se tapahtuu vain aiemmin. Voimme luottaa Jumalaan tässä asiassa, kuten kaikissa muissakin asioissa. Luottaa ja tehdä parhaamme. Syytä paniikkiin ei ole missään tilanteessa. Olemme Jumalan kämmenellä. On väärin, että tuhoamme planeettamme, mutta Jumala osaa kääntää pahankin hyväksi.

 

Aikaa on vielä hetken. Nyt voimme vielä yrittää muuttaa politiikkaa niin, että saisimme pelastettua planeetan lapsenlapsillemme.

Mitä äidin pitää tietää ilmastonmuutoksesta. Näin valmistelet lapsesi siihen kun pelimme on pelattu.

 


Hyödyllistä ja yleistajuista luettavaa:

Maailmanlaaja ekologinen romahdus voi tapahtua nopeasti. Ajatuksia herättävä ja tuore artikkeli.

Mitä tiedämme ilmastonmuutoksesta 2016. Suomalaiset proffat selittävät. Video.

Before the Flood. Vaikuttava ja kehuttu dokumenttielokuva. Suosittelen. Leonardo DiCaprio ja National Geographic. Englanninkielinen tekstitys.

Six degrees could change the world. Perusteellinen video.

Advice on how to prepare for global warming from climate change survivalists. Järkeviä käytännön neuvoja.

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Äiti ja ilmastonmuutos

  1. Kiitos tästä, itkin tämän äärellä. Siitä päätin kitkeä viimeisetkin lihat perheen ruokavaliosta, vaihdoin sähkösopimukseni tuulisähköön ja liityin Vihreisiin.

    Tykkää

  2. Kiitos viestistäsi! Kamalaahan tämä on, ja vain kivisydän voisi seurata tätä vierestä ilman kyyneliä. Yrittäkäämme parhaamme, vaikka mikä olisi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: