
Ei. Mutta suosittelen lämpimästi kuumaa kupillista herkullista juomaa rukouspäiväkirjahetkeesi.
Miksi pitää kirjoittaa? Miksen voi vain rukoilla mielessäni?
Kun kokeilet kirjoitusrukousta ensimmäisen kerran, tulet huomaamaan, että se on aivan erilaista kuin rukoilu mielessäsi. Kun näet rukoukset tekstinä paperilla, huomaat aivan eri tavalla, mitä olet sanomassa.
Kirjoittaminen auttaa myös keskittymään. Kenties olet huomannut, että mielessä rukoillessa ajatus lähtee helposti harhailemaan ja keskittyminen herpaantuu. Kohta huomaat ajattelevasi ensi viikon ruokalistaa. Kynä kädessä ajatus sen sijaan pysyy helposti kasassa. On helpompaa olla läsnä.
Rukouspäiväkirja on eräänlaista taideterapiaa, jossa on hengellinen puoli mukana.

Mitä hyötyä rukoilemisesta ja Raamatun lukemisesta on?
Rukouspäiväkirja perustuu ajatukseen, että jokaisen kristityn täytyy tankata Jumalan voimaa rukoillen ja Raamattua lukien. Ei ”olisi hyvä”, se ei ole erityistä plussaa, vaan täytyy. Muuten elämästä tulee helposti hankalaa ja kurjaa.
Jos olet kristitty, tiedät, miten ihanaa on tuntea Jumalan näkymätön rakkaus ja voima.

Uskallan sanoa nämä asiat, koska rukouspäiväkirja muutti oman elämäni aivan täysin. Elämä rukouspäiväkirjan kanssa on ollut aivan erilaista kuin ilman sitä. Näin on, vaikka olin ollut kristitty iät ajat ennenkin kuin keksin rukouspäiväkirjan.
Millainen muistikirja on hyvä?
Tavallisia muistikirjoja on kirjakaupan hyllyssä pitkä rivi. Voit helposti valita sieltä mieleisesi. Ota kirja käteen ja tunnustele: onko se miellyttävän tuntuinen ja onko paperi pehmeää? Vaistosi kertoo kyllä, mikä on oikea kirja. Muutaman euron takia ei kannata valita halvempaa kirjaa.
Yksi laatutarkistus on aina tarpeen, kun ostat muistikirjan: Aseta muistikirja auki pöydälle. Avautuuko se litteäksi auki ja pysyy hyvin auki itsekseen? Muistikirjat, jotka eivät avaudu kunnolla auki ilman, että niitä pitää koko ajan painaa kädellä, ovat ärsyttäviä käyttää.

Jos viihdyt paremmin nojatuolissa kuin pöydän ääressä, suosittelen kierreselkäistä muistikirjaa. Silloin voit kiertää etukannen ympäri toiselle puolelle ja nojata muistikirjaa polvea vasten.
Raamatun lukeminen tuntuu raskaalta. Tuntuu etten ymmärrä mitään. Mikä avuksi?
Käytä ihmeessä avuksi raamattuopetusmateriaaleja. Voit hyvin pohtia rukouspäiväkirjassa niidenkin ajatuksia suoran Raamatun tekstin sijaan.
Suosittelen erityisesti Joyce Meyerin hauskaa ohjelmaa ”Iloa arkeen”. Voit katsoa sitä Joyce Meyer Ministriesin omilta sivuilta englanniksi tai sitten suomeksi tekstitettynä TV7:n sivuilta. Samalla voit kirjoittaa ajatuksiasi ohjelmasta rukouspäiväkirjaan.
Mitä teen, kun en pysty rauhoittumaan?
Hengitä syvään ja ole Jumalan edessä sellaisena kuin olet. Hän toimii, et sinä. Tärkeää on, että kutsut Jumalaa elämääsi ja olet nyt tässä hetken rauhassa Hänen edessään, ei se, mitä varsinaisesti sanot tai suoritatko nyt rukouspäiväkirjahetken ohjeen mukaan.

Pyhä Henki on paikalla kyllä, kun Häntä kutsutaan.
Vinkki: Kokeile laittaa ylistysmusiikkia soimaan ja liity mielessäsi toisten uskovien rukoukseen.
Kirjoittaminen tuntuu vaikealta. Voinko piirtää sen sijaan?
Kyllä voit. Sovella ohjeitani omaan tyyliisi.
Pitääkö rukouspäiväkirjaa pitää nimenomaan aamulla?
Ei. Mikä tahansa aika päivästä käy hyvin. Monet kuitenkin pitävät siitä, että päivä alkaa heti aamusta rukouksella. Suosittelen rukouspäiväkirjaan päivän rauhallisinta aikaa, esimerkiksi kun lapset nukkuvat.
Miten saisin rukouspäiväkirjastani kauniin niin, että sitä olisi kiva lukea myöhemminkin?
En missään tapauksessa suosittele koristelemaan rukouspäiväkirjaa tai tekemään siitä kaunista, kantea lukuun ottamatta. Kun kirja on täynnä, suosittelen nakkaamaan sen roskiin. Miksikö? Rukouspäiväkirjan on tarkoitus olla paikka, johon vuodatat aidot tunteesi ja ajatuksesi Jumalalle, sensuroimatta.

Jos sen sijaan alat miettiä, miten tekisit kauniin sivun, ajatuksesi vääristyy. Jos näet mielessäsi, miten jälkipolvesi lukevat kauniita tekstejäsi tai miten jaat sivun somessa, et ole aito. Jos haluat tehdä Raamatusta taidetta jaettavaksi, tee ihmeessä, mutta jonnekin muualle.
Mihin rukouspäiväkirja perustuu?
Raamattuun, erityisesti kohtaan Fil. 4:4-8:

Käytännön toteutukseen vaadittiin yhden kristityn naisen yritystä ja erehdystä vuosien ajan.
Miten rukouspäiväkirjani syntyi
Kun kävin läpi surullista elämänvaihetta, kaipasin kipeästi jotakin tapaa rauhoittua ja purkaa sitä, mitä oli tapahtumassa. Tavallinen päiväkirja ei kuitenkaan tuntunut auttavan tarpeeksi.
Pikkuhiljaa aloin kirjoittaa päiväkirjaa itseni sijaan rukoukseksi Jumalalle. Kun otin rinnalle Raamatun, kirjoitushetket alkoivat todella rauhoittaa ja hoitaa.
Nyt olen koukussa rukouspäiväkirjahetkiini. Kirjoitan rukouspäiväkirjaa joka ikinen aamu. En edes kuvittele voivani selvitä järjissäni ilman rukouspäiväkirjaa.
Rukouspäiväkirjan myötä olen tullut läheisemmäksi Jumalan kanssa kuin koskaan ennen. Tunnen syvää lämpöä ja johdatusta elämässäni. Kun istun alas rauhoittumaan ja kyselemään Jumalan tahtoa, näen elämäni uusin silmin.
Tuntuu turvalliselta tietää, että tapahtui elämässäni mitä tahansa, minulla tulee aina olemaan nuo turvalliset lämpimät hetket, kun käyn asioitani läpi Jumalan kanssa ja kuulen yhtä uudelleen sydämessäni hänen äänensä sanovan, että hän huolehtii minusta ja näyttää, mitä minun tulee tehdä.

Nämä ovat ne ajatukset, joista käsin koko elämä tulisi elää.
Elämää ei tule elää siitä käsin, mitä tänä aamuna oli Hesarin tai FaceBookin etusivulla, vaikka sekin on kiinnostavaa!
Löydät aloituspaketin rukouspäiväkirjan kirjoittamiseen täältä:
