Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kun raha ei riitä. 10 ratkaisua

Tämä kirjoitus on sinulle, jonka rahat ovat oikeasti loppu. 10 ratkaisua, joita kannattaa ehkä miettiä.

Tämä kirjoitus on sinulle, jonka rahat ovat oikeasti loppu. 10 ratkaisua, joita kannattaa ehkä miettiä.

köyhä [subst.]
1. taloudellisesti niukoissa oloissa elävä, varaton, vähävarainen, -väkinen, puutteenalainen.
2. jssak suhteessa niukka, vajavainen, puutteellinen, riittämätön.
a. lukumäärästä, runsaudesta: vähälukuinen, vähäinen, pieni, vaatimaton. b. ainekoostumuksesta: jossa on jotakin olennaista, tärkeää ainetta huomattavan tai liian vähän, laiha, heikko, huono(tuottoinen). c. ilmaisusta, taidetuotteista, elämäntavasta, henkisestä tasosta tms.: eloton, kuiva, puiseva, väritön, mehuton, sisällyksetön, tyhjä.
(kuvaus tietosanakirjasta)

Luultavasti et haluaisi lukea tätä tekstiä. Ahdistaa ajatellakin tyhjää tiliä, tulevia laskuja, niitä loputtomia iltoja, kun olet pyöritellyt lukemia ja mietit, miten saisit rahat riittämään. Syyllisyyden tunne, kun ostit suklaata tai kävit reissussa, vaikka sekin raha olisi pitänyt käyttää hammaslääkäriin tai kauraryyneihin.

Ne monet pienet hetket, kun saat tuntea, ettet kuulu joukkoon, kun sinulla ei ole rahaa.

Kaverit pyytävät mukaan ulos yhdelle, mutta sitten et voi ostaa buranaa. Tuletko kaasoksi häihin vai perheenjäsenten yhteiselle mökkilomalle? Siskot ostavat äidille kukan lahjaksi äitienpäivänä, haluatko osallistua? Mikä sinulle on mässäilyä ja luksusta, on heille arkea.

On kipeää miettiä rahassa sellaisia asioita, joilla ei pitäisi hintalappua olla.

Suru kuuluu asiaan. Häpeä on kuitenkin turhaa! Kaikki muutkin köyhät kokevat samaa häpeää kuin sinä. Kaikki rikkaatkin kokisivat samaa häpeää, jos olisivat siinä tilanteessa kuin sinä. Ja he voisivat aivan hyvin olla köyhiä kuten sinä.

Minä en neuvo sinua syömään halvemmalla ja tekemään budjetin huolellisemmin. Jos olet ollut rahaton pidempään, olet kituuttamisen mestari jo nyt.

Olen kuitenkin tehnyt tarkistuslistan ideoista ja ajatuksista, jotka saattavat auttaa sinua. Haluan, että käyt sen rauhassa läpi ja mietit, voisitko tarttua johonkin ajatukseeni.

Köyhyys on niin ahdistavaa, että luultavasti ajatuksesi rahasta ovat hieman lukossa.
Kun kysyn, oletko ajatellut käydä leipäjonossa, ajattelet ehkä automaattisesti: ”enhän minä voi, mitä naapuritkin ajattelisivat”.

Mutta mitä sitten? Onko tilanne oikeasti niin epätoivoinen, että voisit harkita epätavallisia ratkaisuja? Jos on, avaa mielesi ja kysy uudelleen itseltäsi: mitä jos?

Jos hävettää liikaa, sinun ei tarvitse kertoa kenellekään.

Uskon näin: On ahdistavampaa itkeskellä kotona iltaisin laskujen äärellä, kuin vain jos nielisit ylpeyden ja pyytäisit apua.

Tietenkin on ihmisiä, jotka huomauttelevat ilkeästi. He kertovat, että olet vain laiska.

”Muuttaisit vain Helsinkiin ja tekisit tuplavuoroa vaikka siivoojana, niin saisit enemmän rahaa.”

Jos jaksat ja voit muuttaa ja siivota, siinä vasta arvokas työ! Mutta eivät hekään laittaisi elämäänsä ylösalaisin, jos olisivat samassa tilanteessa kuin sinä. Ei heistäkään kuoriutuisi supervahvaa ja supersitkeää superihmistä.

Yhteiskunnan tuki on olemassa sitä varten, että sinä saat tehdä kohtuullisesti parhaasi.

Mieti kaikessa rauhassa, mitä voisit tehdä. Vaikka turhauttaa, kun on seinä joka suunnassa, koeta ottaa rauhallisesti ja yrittää taas uudelleen. Vaikka loputtomat ilmaiset neuvot ärsyttävät, ovathan he oikeassakin. Siinä, että elämäsi paranee vain, jos jaksat olla sitkeä. He eivät vain voi ymmärtää, miten vaikeaa on jaksaa jatkaa yrittämistä.

Ja jos sinun parhaasi ei oikeasti riitä, muiden kuuluu huolehtia sinusta, kunnes pääset takaisin jaloillesi. Niin ovat suomalaiset päättäneet, että täällä toimitaan. Se on oikein ja kaunista. Sitä ei tietenkään tule käyttää hyväksi. Mutta sitä ei myöskään tarvitse pyytää anteeksi.

 

10 ratkaisua, joita kannattaa ehkä miettiä

10 ratkaisua köyhälle1. Saat penniä venytettyä kunnolla, kun alat puolittaa kaikkea. Riittäisikö puoli kuppia kahvia ja puolikas juustoviipale per leipä? Voisitko annostella shampoota ja hammastahnaa puolet siitä, mitä nyt käytät? Riittäisikö suihkuun puolet siitä ajasta, mitä siellä nyt oleilet? Voisitko pestä paidan vain joka toinen päivä?

2. Harkitse sitä leipäjonoa. Jos ruokaan ei oikeasti ole varaa. Se on ihan asiallinen paikka, ja siellä on muitakin normaaleja ihmisiä.

3. Jos sinulla on lapsia, voit saada heille siistejä vaatteita ilmaiseksi Hope-yhdistykseltä.

4. Anna itsellesi viikkorahaa. Näin kulutus pysyy hallinnassa, eivätkä rahat lopu puolivälissä kuuta. Hanki siis kaksi tiliä. Laske, paljon sinulle jää rahaa laskujen jälkeen. Jaa nuo käyttövarat viikkoeriin ja laita pankista itsellesi suoraveloitus joka maanantai.

5. Jos sinulla on auto, harkitse vielä kerran. Ja vielä kerran. Ja vielä kerran. Auton omistaminen maksaa ainakin saman verran kuin asumisesi ja tekee talouden epävarmaksi. Jos pystyt muuttamaan työpaikan lähelle ja liikkumaan jalan, pyörällä tai julkisilla, rikastut.

6. Kannattaako maksaa kahvilassa kolme euroa kupista kahvia? En voi vastata. Ehkä se ei ole vain kuppi kahvia, se voi olla hyvä hetki ystävän kanssa kauniissa ympäristössä. Sinun vähät rahasi ovat sinun rahojasi, eikä kukaan tiedä sinua paremmin, miten sinun kuuluu käyttää ne. Mitä ovat ne täsmätavarat, jotka oikeasti tuovat hyötyä ja iloa arkipäiviisi ja mitä pärjäät ilmankin? Osta sitä, mitä todella himoitset ja kaipaat.

7. Köyhyys on niin masentavaa, että saatat huomata nyhjääväsi kotona iltaisin. Taistele tylsäytymistä vastaan, jos vain voit. Elämän parhaat hetket ovat samoja kaikille: lämpimät hetket rakkaiden ihmisten kanssa. Ilta viltin päällä rannalla parhaiden ystävien seurassa maistuu yhtä makoisalta halvan valkoviinin kuin luksuspiknikinkin äärellä. Hassuttelu, hellyys, yhteys, hyvät keskustelut ja läheisyys ovat ihaninta maailmassa, eikä tyhjä lompakko himmennä koko niiden onnea.

8. Lopeta nälkätörsäily, jos se on paheesi. Pidä kunnia-asiana, että pakastimessa on aina valmiita ja kunnollisia ruoka-annoksia. Syö sellainen ennen kuin lähdet minnekään.

9. Huonot kengät riepovat joka päivä, huono ruuvimeisseli ei. Panosta tavaraan sitä enemmän rahaa, mitä useammin sitä käytät.

10. Sinun ei tarvitse näytellä rikasta. Tarjoaako ystäväsi aina viiden ruokalajin illallisen, kun tulet käymään? Sinä voit tarjota hernekeittoa ja ruisleipää. Sinun ei tarvitse pyytää anteeksi.

Hyvin monet rikkaat ihmiset ovat erittäin köyhiä siksi, että he ovat jatkuvasti tyytymättömiä johonkin – silkkipaita ei ole kunnolla silitetty, liittokansleri ei taas tervehtinyt, autonkuljettaja haisee valkosipulilta ja niin edelleen. Rikkaiden joukossa on tavallista enemmän onnettomia ihmisiä, ja sen pitäisi antaa ajattelemisen aihetta meille, jotka olemme myös rikkaita muihin verrattuna. 
(Alexander von Schönburg: Tyylikkään köyhäilyn taito)

Ja vielä yksi asia: sympatiani. Tiedän jotakin siitä, miten rankkaa sinulla on. Ketä tahansa ahdistaisi sinun asemassasi. Rukoilen, että sinä, joka luet tätä nyt, löydät ne lämpimät ihmiset, jotka halaavat sinua ja sanovat samaa kuin minä: sinä olet kallis, vaikka sinulla ei olisikaan rahaa.

 

2 vastausta artikkeliin “Kun raha ei riitä. 10 ratkaisua

  1. Kiitos ajatuksistasi ja että olet jaksanut panostaa aikaa sekä vaivaa meidän muiden huonossa jamassa olevien hyväksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: