Jännittääkö synnytys? Murehditko, mitä tuleman pitää? Niin kaikki muutkin!
Olet ehkä lukenut muutaman asiantuntevan kirjan ja liudan vauvasivujen keskusteluja. Mietiskelin sinulle vielä viisi hyödyllistä vastausta, jotka olisin itse halunnut kuulla ajoissa.
1. Miten valmistelen kodin vauvan tuloon?
Ajattele näin: Kun tulet rättiväsyneenä kotiin vauvan kanssa, haluat vain kulahtaa sohvalle, et alkaa opiskella rintapumpun käyttöohjeita.
Avaa siis vaippapaketti ja laita vaipat ojoon hoitopöydän viereen. Petaa vauvan sänky. Avaa laitteiden pakkaukset ja opettele käyttämään niitä. Harjoittele autoistuimen kiinnitys. Pese vauvan vaatteet. Steriloi tuttipullo ja osta pari purkkia äidimaidonkorviketta hätävaraksi. Varaa itsellesikin valmista ruokaa pakastimeen.
2. Miten valmistaudun synnytykseen?
Miehesi on paras apusi. Kouluta siis hänet pitämään puoliasi. Synnytyksessä olet kivuissasi ja avuttomana. Miehesi tehtävä on huolehtia, että saat kivunlievitykset ja muun avun.
Lukekaa siis synnytyksestä ja jutelkaa siitä, mitä toivot. Kun miehesi tietää, mitä odottaa synnytyssalissa, hän huomaa myös, jos kätilöt unohtavat jotakin tai eivät kuule toiveitasi.
3. Mitä synnytyssairaalaan oikeasti tarvitsee mukaan?
Pakkaa:
- Samat tavarat kuin viikonloppureissulle hotelliin
- Legginsejä tai trikoohousuja. Sairaala tarjoaa kaavut ja alushousut, joilla pärjäät hätätilassa, mutta pöksyt tekevät olon mukavammaksi.
- Pehmeät imetysliivit auttavat, kun rintoja aristaa ja joudut imettämään koko ajan.
- Pähkinöitä, tuoremehua, välipalakeksejä, suklaata tai muuta pientä evästä. Sairaalasta et välttämättä saa ruokaa juuri silloin kun on nälkä. Saatat myös joutua valvomaan koko yön vauvan kanssa ilman ruokaa.
- Valmiiksi steriloituja tutteja. Saattavat tulla tarpeeseen.
- Romaani, tabletti tai muuta viihdykettä. Mikä piristäisi sinua, jos olisit sairaana? Olosi tulee olemaan samanlainen.
4. Miten osaan hoitaa vastasyntynyttä?
Kätilöt neuvovat kyllä kädestä pitäen. Muista kuitenkin tämä: Saat hoitaa vauvan miten haluat. Sinun ei tarvitse tehdä niin kuin kätilöt sanovat.
Kätilöiden täytyy valistaa äitejä virallisten suositusten mukaan, vaikka ne eivät välttämättä toimisikaan sinulle.
Vauva on sinun. Kyllä, saat imettää missä asennossa haluat tai antaa vauvalle tutin tai tuttipullon, vaikka se ei ole suositus. Noudata ohjeita silloin kuin siltä tuntuu, kunhan vauva on turvassa.
Jos kätilöiden ohjeet eivät toimi etkä tiedä mitä tehdä, soita äidille tai kokeneelle äitiystävälle. Sieltä voit saada maalaisjärkisempää neuvoa.
Tässä maailmassa ei ole yhtäkään äitiä, joka olisi noudattanut suosituksia täydellisesti.
5. Mitä jos olen paniikissa sairaalassa?
Saat pelätä, saat itkeä, saat olla turtakin. Vauvan syntymä on hurja kokemus, olit valmistautunut siihen miten hyvin tahansa.
Kun vauva on syntynyt, ota rauhallisesti. Keskity syömään, nukkumaan ja halimaan vauvaa. Vauva ei tarvitse pitkään aikaan mitään muuta kuin läheisyyttä, maitoa ja puhtaan vaipan.
Ajan kuluessa totut olemaan äiti, ja hellyys lapseen kehittyy omaa tahtiaan.
Mitä sinä olisit halunnut tietää, kun menit synnyttämään ensi kertaa? Kommentoi ihmeessä!
Olisin halunnut tietää että on muitakin tapoja synnyttää kuin puoli istuvassa asennossa sängyllä jalat ylhäällä. Neljä synnytystä takana ja vain ensimmäinen syntyi perinteisesti sängyllä. Kun synnyttää jakkaralla, saa synnytykseen uudenlaista voimaa kun lapsi menee alaspäin eikä vaakasuoraan. Puoli istuva asento sängyllä on vain kätilölle helpompi, mutta ensimmäisen synnyttäjän olisi hyvä tietää että synnyttäjä on tärkein, ei kätilö. Synnyttäjä tekee isoimman työn, kätilö on paikalla auttamassa.
TykkääTykkää
Hyviä neuvoja Sallilta!
TykkääTykkää